Het Knaagdieren Forum

Veel voorkomende ziektes bij cavia's

Ga naar beneden

Veel voorkomende ziektes bij cavia's

Bericht van Admin op vr feb 26, 2010 2:04 pm

Vroeger zeiden mensen altijd: een zieke cavia is een dode cavia. Maar dat is gelukkig al heel lang niet meer zo. We zijn nu veel te weten gekomen over de ziektes en dierenartsen kunnen er nu in de meeste gevallen ook iets tegen doen.
-------------------------------------------------------------------------------
Veel voorkomende problemen:
1.Het gebit
2.Schurft
3.Schimmel
4.Luizen
5.Oorproblemen
6.Oogproblemen
7.Diarree
8.Blaasontsteking
9.Verlamming
10.Gasvorming
11.Kapotte lippen en mondhoeken
12.pododermatitus
13.Verstopte anaalzak
14.Aandoeningen van de luchtwegen Zonnesteek


Het gebit

De tanden en kiezen van een cavia blijven doorgroeien. Om te voorkomen dat ze te lang worden is het noodzakelijk dat de cavia ze afslijt. Dit gebeurt door eten. Door het malen slijten de tanden en kiezen af. En cavia moet minimaal 6 uur per dag malen. Geef hem daarom voldoende groenvoer, droogvoer en vooral hooi. Het kan echter zijn dat de tanden of kiezen van de cavia te lang worden. Bijvoorbeeld door een scheve kaakstand, door foute voeding of door slecht eten wegens ziekte. Als u merkt dat uw diertje slecht eet, moeite heeft met het verwerken van voedsel, kwijlt, of diarree heeft, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts. Hij of zij zal de tanden en kiezen nakijken en indien nodig ze bijknippen of raspen. Wacht niet te lang. Als de kiezen te lang worden groeien er haakjes aan weerszijden van de kies en deze kunnen in de tong of wang van de cavia prikken. U kunt zich voorstellen dat dit een pijnlijke aangelegenheid is. Als uw dier diarree krijgt zonder aanwijsbare oorzaak, kan dit mogelijk duiden op een gebitsprobleem. Door de pijn in zijn mond zal de cavia niet goed eten waardoor zijn darmen van slag raken Heeft uw cavia moeite met eten, voer hem dan bij. U kunt bij uw dierenarts astronautenvoeding krijgen . Supreme Petfoods heeft een astronautenvoeding op de markt gebracht, die in alle behoeften van de cavia voorziet: SUPREME SCIENCE RECOVERY DIET. Dit is verkrijgbaar bij u dierenarts. Zodra u merkt dat de cavia weer eet, hou op met bijvoederen. EEN CAVIA DIE SLECHT OF NIET EET IS ALTIJD ZIEK! Ga niet eerst zelf vanalles proberen, het is uiterst belangrijk dat er eerst een diagnose wordt gesteld waarom het dier slecht of niet eet, zodat de behandeling daar op afgestemd kan worden.

Huid aandoeningen
Cavia's zijn gevoelig voor huidaandoeningen. De meest voorkomende zijn:

Schurft

Dit wordt veroorzaakt door mijten die zich onder de huid van de cavia ingraven. Het kan overgebracht worden via besmet hooi en gras. Meestal gebeurt de besmetting echter door een andere cavia die schurft heeft. Ook in het geval van drachtige cavia's: als de moeder schurft heeft, krijgen de jonkies het ook. Symptomen: overmatig krabben en bijten, rusteloosheid, kale plekken en wondjes door het krabben en bijten. De cavia vindt het niet fijn om opgepakt en geaaid te worden. In ernstige gevallen kan de cavia een stuip kruigen van de jeuk. Schurft veroorzaakt een enorme jeuk en het is zaak om er zo snel mogelijk wat aan te laten doen door uw dierenarts. Hij of zij zal een huidafkrabsel nemen en dit onder de microscoop bekijken. Ziet hij mijten dan zal hij uw dier naar alle waarschijnlijkheid behandelen met Ivomec. De cavia krijgt een dosis Ivomec onder zijn huid gespoten en de behandeling dient 2x herhaald te worden, met tussenpozes van 1 week. Als de besmette cavia met soortgenoten in contact is geweest verdient het aanbeveling deze ook te behandelen. Zelf behandel ik mijn cavia's ieder half jaar met Ivomec. Ivomec is namelijk ook een ontwormer en dit is best belangrijk als de cavia's bijvoorbeeld vers gras te eten krijgen. U dient de kooi van uw cavia goed te ontsmetten. Naast Ivomec zijn er ook andere produkten op de markt tegen schurft: Dectomax en Oramec. Deze middelen hebben dezelfde werking als Ivomec. Oramec is uitsluitend bestemd voor oraal gebruik.

Schimmel


Symptomen: haaruitval, loszittend haar, kale plekken, overmatig krabben, schilfers. Schimmel is zeer besmettelijk, zowel voor mens als dier. Uw dierenarts zal een huidafkrabsel nemen en dit onder de microscoop bekijken om schurft uit te sluiten. Daarna zal hij of zij een plukje haar van de cavia nemen en dit "op kweek" zetten. Na ongeveer 10 dagen kan er met zekerheid gezegd worden of uw dier een schimmelinfectie heeft. De behandeling gebeurt met Imaverol. Dit is een shampoo die 1:50 verdund wordt. De cavia moet iedere vierde dag gewassen worden, in totaal 4x. Na het wassen de cavia goed droogwrijven, niet fohnen, en op een warme plaats zetten. Deelt de cavia zijn kooi met meerdere soortgenoten, dan moet u deze ook met Imaverol behandelen. Zelf laat ik eigenlijk nooit een kweek maken. In de tijd die nodig is om via een kweek tot een diagnose te komen, is de cavia al 3x gewassen en praktisch van de schimmel af. De kooi dient op dezelfde dag als de wasbeurt van de cavia te gebeuren. Ook voerbakjes moeten behandeld worden. TIP: doe de oplossing met Imaverol in een plantenspuit. Zo is het een stuk makkelijker om de cavia en de kooi te behandelen. Bovendien is het ook zuiniger in gebruik

Luizen

Deze kleine beestjes leven van de huidschilfers van de cavia. Vaak zijn ze met het blote oog te zien. Hoewel ze niet zoveel ongemak veroorzaken als schurft en schimmel, is het toch vervelend voor uw cavia. Luizen zijn ook besmettelijk voor andere cavia's. Was uw cavia met Defencare of Pulvex shampoo (verkrijgbaar bij uw dierenarts). Herhaal de behandeling 2x, met tussenpozen van een week. Luizen kunnen ook behandeld worden met Ivomec (of Dectomax) Ik raad niet aan om dit via een injectie te doen. U kunt volstaan met het druppelen van Ivomec achter de oortjes. Hou een dosering aan van 0,1 ml Ivomec per kg lichaamsgewicht. Na 10 dagen herhalen.

Oorproblemen

Als uw cavia vaak zijn kopje schudt en met zijn achterpootje aan zijn oor krabt, dan heeft hij waarschijnlijk oormijt. Ga naar uw dierenarts voor een juiste diagnose. Is het inderdaad oormijt dan zal hij of zij u een oorzalf meegeven en is het probleem zo verholpen.

Oogproblemen

Vaak komt er een stukje hooi in het oog van de cavia. Het dier krijgt rooie, waterige oogjes en vaak zit er vuil in de hoekjes. Ga er zelf niet aan prutsen, maar laat uw dierenarts kijken. Hij kan dmv een test beoordelen of het hoornvlies beschadigd is en kan dan de juiste druppels of zalf meegeven. In het geval van beschadiging komt er vaak een grijs/blauwe waas over het oogje. Het lijkt net of de cavia blind is. Dit is echter een natuurlijke beschermingsreactie van het oog en zal na verloop van tijd wegtrekken. Als de beschadiging van het oog erg diep is kan er een litteken te zien blijven. De oogjes van uw dier kunnen ook rood en gezwollen zijn door een oogontsteking of het gevolg zijn van een verkoudheid. Zoals met alles, wacht niet te lang met naar de dierenarts te gaan. Cavia's kunnen ook last van staar krijgen. Vaak komt dit pas op latere leeftijd voor, het komt echter ook voor bij jonge dieren. Hoewel het gezichtvermogen door staar behoorlijk achteruit kan gaan, en zelfs tot volledige blindheid kan leiden, leert een cavia hier goed mee omgaan. Er bestaat een oogaandoening genaamd "fatty eye". Dit is gewoon vet wat door de binnenkant van het ooglid komt. Het heeft geen zin om uw cavia op dieet te zetten, dit veroorzaakt allleen stress en helpt het vetoog niet.

Diaree
Als uw cavia last heeft van diarree, ga eerst na of er wat in zijn dieet veranderd is. Misschien heeft hij wat teveel groen gehad. Heeft de cavia waterige, stinkende ontlasting ga met hem naar de dierenarts. Zeker als het dier een zieke indruk maakt. Let ook goed op zijn drinkgedrag, door diarree kan de cavia uitdrogen. Als de keuteltjes zachter zijn dan normaal en het dier is niet ziek, geef hem een dag geen groenvoer. Let op dat hij wel voldoende drinkt. Er zijn een aantal natuurlijke remedies voor deze aandoening (zachte ontlasting), zelf gebruiken we Roosvicee Stop. Geef de cavia 1 biergist tablet per dag. Door de diarree krijgt hij niet voldoende nachtkeutels binnen en dus ook niet genoeg vitamine B. Ook kunt u uw diertje een klein beetje levende yoghurt voeren. Hier zitten goede darmbacterien in. Yakult mag u ook geven.

Blaasontsteking
Dit probleem komt vooral voor bij zeugjes, maar ook bij beertjes. De cavia heeft pijn bij het plassen en vaak zult u hem of haar zien verkrampen en kermen of piepen van de pijn. Soms denkt men weleens dat het dier buikkrampen heeft, omdat door het persen vaak ontlasting naar buiten komt. Het is zaak om met de cavia naar de dierenarts te gaan als u een vermoeden van blaasontsteking heeft. Het beste kunt u vantevoren een plasje opvangen van de cavia, zodat u dierenarts direct kan kijken of er bloed in de urine zit en eventueel gruis, wat zou kunnen duiden op blaassteentjes. Meestal is een antibioticakuur genoeg om het dier van zijn probleem af te helpen. Bij stenen is een operatieve ingreep vaak noodzakelijk.

Verlamming

Er bestaat een soort verlamming bij cavia's waarvan niemand eigenlijk weet waar het vandaan komt. 's Ochtends ziet u in een keer uw cavia zich voortslepen op zijn voorpootjes terwijl de achterpoten achter hem aanslepen. Als uw cavia voor de rest levendig en alert is en zin heeft in eten, kunt u er vanuit gaan dat hij een zogenaamde "caviaverlamming " heeft. Het enige middel wat tot nu toe gebleken is dat helpt, is een hoge dosis calcium. Het beste kunt u hiervoor naar uw dierenarts gaan, zij weten het beste welke dosering calcium uw dier nodig heeft. In de meeste gevallen trekt de verlamming binnen 24 tot 48 uur weg. VERLAMMINGEN DIE OPTREDEN NA EEN VAL EN BIJ ZIEKTE DIENEN ALS SPOEDGEVAL TE WORDEN BEHANDELD!

Zonnesteek

Dit komt voor door een overmatige blootstelling aan zonlicht, of omdat de cavia's buiten in de zon worden gezet. De cavia kan gaan bibberen, kwijlen en gaat moeilijk ademhalen. Vaak worden ze helemaal apatisch. Zet de cavia een halve minuut met de pootjes in koel (niet ijskoud!) water en wikkel hem daarna in koele, natte handdoeken. Als u ziet dat de cavia gelijk weer tot zichzelf komt is het goed, zorg dat hij flink wat vocht binnenkrijgt. Vaak is het echter nodig om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Als de cavia moeilijk ademhaalt betekent dit dat hij vocht vasthoudt en de dierenarts zal hem dan een injectie met lasix (vochtafdrijver) geven. Het tekort aan vocht wordt opgevangen door een infuus. ZET EEN CAVIA NOOIT IN DE VOLLE ZON!!! ALS HET BUITEN EXTREEM WARM IS HOU HEM DAN BINNEN

Aandoening aan de luchtwegen
Als u uw cavia een reutelend geluid hoort maken, dan betekent dit meestal dat ze een virus te pakken hebben , of een luchtweginfectie. Het is zaak goed op de cavia te letten: eet hij slechter, zit hij met een hoge rug en opgezette haartjes stil in een hoekje: ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Cavia's zijn gevoelig voor luchtwegproblemen en ze kunnen heel snel, heel ziek worden. Door naar de luchtwegen en de longen te luisteren kan de dierenarts een diagnose stellen. In het geval van infectie zal hij of zij een antibioticakuur voorschrijven. Het is zaak deze kuur af te maken. Als u na 48 uur geen verbetering bemerkt, ga terug naar uw dierenarts voor een andere antibioticakuur. Ook in het geval van een virus zal de dierenarts vaak een antibioticakuur voorschrijven. Omdat door het virus vaak secundaire infecties kunnen optreden. Het kan voorkomen dat cavia's veel niezen en waterige oogjes hebben vanwege een stofallergie. Ze lopen natuurlijk erg dicht bij de grond met hun neusjes! U kunt een andere bedding proberen, bijv. Russel Rabbit Bedding of Carefresh Bedding, beiden van Supreme Petfoods. Zorg dat u het hooi altijd voldoende opschudt, zodat het meeste stof eruit is. Ook kunt u het hooi heel voorzichtig een beetje met een plantenspuit vochtig maken, dan gaat het stof liggen. ZORG ERVOOR DAT U DE KOOI VAN DE CAVIA'S ZEER REGELMATIG SCHOONMAAKT, DOOR AMMONIAK ONTSTAAN VEEL LUCHTWEGPROBLEMEN!!! Sommige cavia's hebben een hele korte neus en zij "reutelen" vaak. Hier is helemaal niks aan te doen en de meeste cavia's lijden er niet onder, tenzij de cavia echt een veel te korte neus heeft, dan kunnen zich problemen voordoen.

De anaalzak

Meestal zijn het oudere beertjes die hier last van hebben, zelden de jongere beren. De anaalzak raakt verstopt, omdat de spieren rond de anus verslapt raken en de "nachtkeuteltjes" niet meer lozen. Deze hopen zich in de anaalzak op tot een harde massa. De gewone keutels kunnen er nog wel langs, maar als er niks aan gedaan wordt raakt de anus uiteindelijk geblokkeerd. De behandeling is uiterst simpel: smeer wat vaseline op de massa en schuif het vel van de anaalzak iets naar boven met duim en wijsvinger. Door lichte druk uit te oefenen zal de massa naar buiten komen. Het stinkt echt ontzettend en vaak zit er een witte waas op. Het is geen leuk karwei, maar uw cavia zal u eeuwig dankbaar zijn. Controleer de anaalzak regelmatig en verwijder indien nodig de keutels weer. Het verdient aanbeveling uw beertje 2x per week een biergisttabletje te geven. Dit om de vitamines aan te vullen die uw beertje misloopt omdat hij zijn "nachtkeuteltjes" niet kan opeten.

Pododermatitus
De voetzolen van de cavia worden dikker, er komen zweertjes op en vaak springen deze open. Over de oorzaak van deze aandoening lopen de meningen uiteen. De een zegt dat het door een schimmelinfectie komt en als zodanig behandeld moet worden. Anderen denken dat er naast erfelijke factoren, ook zaken als slechte huisvesting de oorzaak zijn. Bijv. als cavia's op een te harde ondergrond worden gehouden zoals een gaasbodem, als de bodem te vochtig is, of als de kooi te klein is waardoor de cavia onvoldoende beweging krijgt. Ook een tekort aan essentiele vetzuren wordt genoemd. Als er open wondjes ontstaan is de kans groot op een Staphylokokken- of Streptokokkeninfectie. Behandeling met antibiotica is dan zeer zeker nodig. Helaas is de kans op volledige genezing vrij klein en zal de pododermatitus chronisch worden. Lokale behandeling van de aangedane voetzolen is aan te raden, bijv. met Pad Cream, verkrijgbaar via internet bij Galens Garden. (galensgarden.freewebspace.com) Ook Rescue Remedy Zalf is goed bruikbaar. U kunt proberen een "sokje" te maken, zodat de zalf tijd krijgt om in te trekken. Ga geen verbanden aanleggen, die zitten vaak te strak en dan is de ellende niet te overzien. Cavia's met pododermatitus kunnen oud worden met deze aandoening.

KAPOTTE LIPPEN EN MONDHOEKEN
Dit komt geregeld voor bij cavia's. Er zitten korstjes op de lippen en/of de mondhoeken. De oorzaak wordt gezocht in een vitamineC en A gebrek en een gebrek aan essentiele vetzuren (Omega 3 en Omega 6) Ook i s het belangrijk niet teveel zuur fruit, zoals appel en sinaasappel te voeren. Wij gebruiken al jaren een heel oude remedie tegen korstjes in mondhoeken en lippen: Gentiaan Violet 1% Dit middel is bij de meeste apotheken op bestelling verkrijgbaar. De behandeling is als volgt: haal voorzichtig de korstjes weg en stip de aangedane plekken aan met Gentiaan (zuinig aanbrengen). Herhaal dit 2x per dag, meestal is binnen 1 a 2 weken genezing bereikt. Let op dat er geen Gentiaan aan uw handen komt, het is ontzettend goede "kleurstof" en u zal nog weken paarse vingers hebben! Geef ook extra vitamine C en u kunt ook een tijdje essentiele vetzuren geven. (Megaderm: bij de dierenarts verkrijgbaar) Als u essentiele vetzuren gaat geven, moet u hier minstens 3 tot 6 weken mee doorgaan om resultaat te boeken.

GASVORMING (TYMPANIE)
Gasophoping in de darmen is een levensgevaarlijke aandoening bij een cavia, daar een cavia niet kan boeren, braken of windjes laten. Door plotselinge voedselveranderingen, bijv. het geven van bedorven groente of een teveel aan koolsoorten. Ook door het slecht eten van een cavia door bijv. te lange kiezen, kan gasophoping in de darmen ontstaan. Het evenwicht in de darmflora wordt verstoord en er onstaat een teveel aan "slechte darmbacterien" die in de darmen gas vormen in de vorm van schuim. De cavia heeft geen eetlust en een opgezwollen en vaak zeer pijnlijke buik. Het si zaak om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan, want ernstige gasvorming kan de dood tot gevolg hebben. De dierenarts zal naar de buik luisteren. Gasvorming kan behandeld worden met Equate. Equate is een zeer goed middel tegen gasvorming, het is verkrijgbaar bij www.konijnen.nl Ook Motilium en Primperan worden gebruikt. Al deze middelen zorgen ervoor dat het gas wordt afgevoerd. Hierdoor moeten de darmen in beweging blijven, het is dan ook af te raden om het middel Buscopan te gebruiken. Dit is een anti-koliekmiddel. Het vermindert de pijn wel, maar het heeft als grote nadeel dat de darmen worden stilgelegd en zo kan het gas dus niet worden afgevoerd. Wacht nooit te lang met een dierenartsbezoek, hoe langer u wacht, hoe slechter de overlevingskansen van uw cavia!!!

_________________
Groetjes,
Chloé
___________
Als je vragen hebt, ik beantwoord ze graag!
avatar
Admin

Aantal berichten : 587
Leeftijd : 29
Woonplaats : Amsterdam
Persoonlijke Tekst : Hallo ik ben Chloé. Ik heb dit forum gemaakt en ik hoop dat jullie het een beetje leuk vinden. Ik heb op dit moment twee hamsters in huis, Vitany en Maxje.

Als je vragen hebt mag je die gerust stellen en ik beantwoord ze graag!
Land : Nederland
Registration date : 13-08-08

http://www.knaagdierenforum.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum